Chcete na vlastní oči vidět destilovat v pálenici, která objela svět a dostala se tak do České knihy rekordů? Chcete osobně poznat dobrodruhy Láďu Bezděka a Katku Dvořákovou, kteří se nechali ukecat, aby unikátní minipáleničku s sebou vzali? :) A chcete ochutnat ty nejlepší špičky slivovice z celého Slovácka? Přijďte 5.listopadu od 15:00 do Reduty v Uherském Hradišti na III. Slovácký košt slivovice.
Položili jsme Láďovi a Katce pár otázek...
Jak byste představili svou expedici BigTrip?
Dva týpci co vzali škodovku a vobjeli tu zeměguli… zkrátka magoři ;o)
Jistě máte z výpravy nějaké kulinářské zážitky…
Samozřejmě, že někde je ta nabídka trošku omezenější, ale
když není člověk moc vybíravý, nají se dobře všude. Protože jsme ale rozmlsaní
evropané, mělo u nás vždy navrch maso. Steaky z žirafy či zebry
v Namibii byly boží.
Argentinské grilování alias „asádo“ je hotový rituál a v kombinaci
s Malbecem je to lepší jak sex ;o) Bizon v USA, ale vůbec americké
grilování a opravdové burgery, jsou také výjimečná dobrota. Klokaní steaky a
grilování v Austrálii je rovněž neuvěřitelná záležitost. Abychom ale
nepůsobili jako čistě masožraví, musíme vyzdvihnout ruský boršč či slovenské
halušky.
Ale jak bylo uvedeno v úvodu, dobře najíst se dá všude, jen nesmí být
člověk vybíravý.
V které zemi, na kterém kontinentě, se nejvíc pije?
Pije se všude. Teda aspoň my jsme pili všude ;o))
V Africe mají takovou obarvenou voděnku a říkají tomu pivo, ale s tím
naším se to nedá srovnat. Nicméně se tam také pije. V Jižní Americe je to hodně
o víně a měli jsme možnost ochutnat modely, které nebyly jen tak nějaké a
opravdu nám šmakovali.
Ruská vodka a vůbec kultura jejího požívání je přímo legendární. Ale je spousta
dalších zemí, kde se s tím moc nemažou a to je pak fůra srandy.
Vzpomeňte situaci, kdy jste měli chuť dát si opravdu velkého panáka...
Ať už z důvodu oslavy či jako antistres, jich bylo určitě víc. Například každé znovu získání auta po přepravě přes moře na znovu shledání. Dost často nám však lihoviny sloužili spíš jako medikament, Jako desinfekce vnitřní i vnější ;o)
Kolik kabelek si z výpravy přivezla Kateřina?
No celkově se jich z cesty doma sejde kolem třicítky, ale většinou se jedná o dárky. Těch opravdu „expedičních trofejí“ je jedenáct. Každá je jedinečná a každá má svůj jedinečný příběh!
Jak reagovali běžní lidé, ale například také celníci, na minipáleničku z Nedakonic?Většinou se nám ji dařilo utajit a provést bez jejich
vědomí. Jediný případ kdy byla objevena a vybalena bylo v Austrálii bez
naší přítomnosti. Tam také s největší pravděpodobností došlo k vylití
prvních vzorků. Celníci v Austrálii jsou taková zvláštní odrůda tvorů,
kteří si totiž myslí, že mohou ničit cizí věci.
Australský vzorek jsme však ubránili, ten do ruky nedostali a tak dojel
s námi.
Kolik vzorků jste nadestilovali?
Celkem jsme jich vypálili pět.
První byl na rovníku Keni. Další jsme pálili opět na rovníku, ale
v Ekvádoru v Jižní Americe.
Třetí jsme chtěli pálit na obratníku v Austrálii, ale místo které jsme
plánovali nám rozbagrovali a tak se vzorek zrodil na zahradě naší kamarádky
v Lake Entrance.
Čtvrtý jsme pálili na hranicích Evropy a Asie, kousek od Jekatěrinburgu. Úmyslně
jsme jej pálili na asijské straně.
Poslední, za poslední navštívený kontinent, za ten evropský, jsme pálili
symbolicky na Slovensku. Poslední večer před tím, než jsme překročili hranice
do ČR. Na terase jednoho motorestu před obcí Kúty, 7 kilometrů od domoviny.
Jeli byste znovu?
Určitě! ;o)
Cestovatelé budou hosty III. Slováckého koštu slivovice 5.listopadu 2016. Na své cestě projeli pět světadílů, navštívili 50 států a ujeli 127 843 kilometrů. Minipálenici z Nedakonic, kterou vezli s sebou a vzorky napálených destilátů předají v Uherském Hradišti zástupcům Muzea pálenic ve Vlčnově. Zároveň bude Mobilní pálenice Vzor 1922 zapsána do České knihy rekordů jako unikát, který objel zeměkouli.
více o cestě kolem světa na www.bigtrip.cz
zpět"Nikdo nemá kořalky bez daně páliti mimo stavení a pozemky, v nichž sám bydlí případně na nichž hospodaří."
Modely mobilní pálenice jsou vyráběny v malých limitovaných sériích a jejich precizní zpracování, funčnost a použití kvalitních kovových materiálů z nich dělá zajímavý, sběrateli vyhledávaný technický unikát. Na model pálenice jsme použili kvalitní hliníkové slitiny, s černým eloxovaným povrchem, který výborně odolává korozi i vysokým teplotám.
U modelu mobilní pálenice uplatňujeme stejné technologie a postupy, které používáme při výrobě dílců pro náročná průmyslová zařízení, elektroniku a letectví. Kotlík, víko, trubice přestupníku a spirála chladiče jsou z 99,9% čisté mědi. Měď se dobře tváří a má příznivé katalycké účinky na odbourávání organických esterů a kyseliny kyanovodíkové. Pro tyto účely, jak zjistili již naši předkové, je měď tím nejvhodnějším materálem. Kotlík a víko mají ručně lapované dosedací plochy. Lopatka topeniště, hřídelky, čepy a šrouby jsou z ušlechtilé nerez oceli. Odměrka je z chemicky odolné „potravinářské“ nerez oceli. Každý model je na tělese kotliny gravírováním označen unikátním sériovým číslem.
© Nitara s.r.o. 2011-2013, Všechna práva vyhrazena, Copyright
Průmyslová zóna 526, 687 38 Nedakonice, info@mobilnipalenice.cz